Médiamánia
Tartalom
Menü
 
médiaTECHNIKA
 
médiaELMÉLET
 
FILMmánia
 
SzÖVEGmánia
 
 
médiaBóklászó
 
átjáró
 
Hallgass!!!

RÁDIÓ7

 
FOTÓbirodalmak
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Nem a dicsőségünk múlik, csak a zidő
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
hogy el ne késs :)
 
intimzóna :-)
 
 
Édes élet

Édes élet

Peter's blog

 
A védőnő válaszol
A vendégkönyv jelenleg zárolva van, nem lehet hozzászólni.
2014.08.10. 12:37
mama

Jó az oldal,mama


2014.03.15. 20:14

Lányom a téli szünet után lett fertőzött, de csak serkét találtunk nála. Azóta neemoxannal kenem a fejét hetente egyszer és mindennap megnézem, mert az osztályában hordozó gyerekek vannak. A múlt héten találtam egy serkét a füle mögött, előtte nap nem volt ott semmi. Hívtam a védőnőnket, azt mondta, hogy ha nem pattant nincs baj, mert csak próbálkozott a tetű, nézzem át újra, fésüljem meg és nyugodjak meg. kezeljem tovább is hetente. Tényleg nem fertőződhet vissza így, ha le van becsülettel kezelve? Akkor, hogy lehet, hogy találtam hónapok után egy döglött serkét?

 


2007.11.18 13:40

Még mindig a fejtetvességről...

Sajnos a fejtetű egy olyan élősködő, ami nem válogat, bárkinél és bármikor előfordulhat.Néha a legtisztább családokat is meglepi, és úgy gondolom ezt nem kell szégyelni, inkább legyünk figyelmesek, hogy minél hamarabb észre vegyük és tudjunk cselekedni. Gyakra előfordul, hoyg egyik nap még nincs amikor megnézzük a hajas fejbőrt, a másik nap pedig már tele van élősködővel.

Az iskolában az ellenőrzések során nem szoktuk név szerint bejelenteni, ha valakinél akár bogarat, vagy  serkét találunk. Általában diszkréten közöljük az illetővel, hogy milyen probléma áll fenn, vagy a pedagógusnak mondjuk el. Az osztály pedig jó ha tud arról, hogy az osztályban előfordult a fejtetű, hogy megelőzés képpen letudják otthon kezelni a hajas fejbőrt a gyógyszertárakban  kapható szerekkel.

Mindenképpen jó az osztállyal erről beszélni, hogy ne legyen kiközösítés vagy egyéb probléma, ahol erről beszélnek nem szokott problémát okozni.

Tisztelettel: VÉDŐNŐ


Válasz:

Kedves Ilona!

Azt gondolom, hogy aggodalomra tényleg nincs ok! A Neemoxános megelőző kezelés hatékonyságát bizonyítja, hogyha próbálkozott is a tetű, valószínű, hogy gyorsan elpusztult és a serke is. Azonban sokszor előfordulhat, hogy egy régi fertőzésből még előbukkanhatnak elhalt serkék, a legalaposabb átvizsgálás mellett is elbújhatnak a hajszálak között. Köszönöm a jelzést és szeretném megnyugtatni, hogy a lehető legtöbbet megteszik a gyermek érdekében az újabb fertőzés megelőzése érdekésben.

Üdvözlettel: Védőnő


2013.11.11. 18:34
Aggódó lány

Kedves Védőnő!

 

Hatalmas problémám van, a barátom öngyilkos akart lenni mikor megmondtam neki hogy szakítani szeretnék vele, már majdnem megtette mikor utolértem,félek hogy amilyen rossz lelkiállpotban van képes is lenne,mert senki más nincs neki csak én, orvoshoz nem akar fordulni. Mit tehetnék? Teljesen kivagyok! Kérem segítsen!


Válasz:

Kedves Aggódó Lány!

Azt gondolom, hogy sajnálatból nem lehet együttmaradni senkivel. Félek, hogy így próbál zsarolni téged, de persze nem lehet belelátni a másik lelkiállapotába, hogy adott helyzetben mire képes. Mindenképp fontos lenne a kettőtök közötti kommunikáció, hogy alaposan meg tudjátok beszélni a kettőtök közötti problémákat. Fontos lenne megfogalmazni, hogy szerinted miért nem működik már ez a kapcsolat, és hogy miért nem érzed jól magad benne. Egy közös barát is segíthet megfelelő odafigyeléssel és beszélgetéssel. Remélem sikerül megoldani a helyzetet, hogy a lehető legkisebb fájdalommal tudjatok túllépni.

Üdvözlettel: Védőnő


2013.11.11. 10:33

Kedves Névtelen fiú!

A fityma bőrének felhúzásakor érzett fájdalom semmiképp nem normális jelenség. Utalhat valamilyen fertőzés jelenlétére ill. letapadásra, amit mindenképp érdemes megmutatni szakorvosnak (urológus). Minden olyan tünet, jelenség, ami az eddigiekhez képest változást mutat, különösen a fájdalom, figyelemfelkeltő jel, amit minél hamarabb orvosolni kell.

Védőnő


2013.11.04. 15:51
Kedves Védőnő! Nem tudom, hogy ez szokásos probléma e, de fürdök, és szeretném megmosni a péniszem, és elkezdem húzni a bőrt, erre elkezd nőni, és ha elér egy nagyságot akkor elkezd fájni a húzás. Mit tudok tenni, hogy ne is fájjon, de meg tudjam mosni? Még semmi tünetem nincs piros pötty vagy viszketés de tartok tőle. Előre is köszönöm a segítséget. Névtelen fiú
2008.08.30 18:05

„Kedves Garfield!

Úgy gondolom, hogy a felmerült kérdésed illetve a bizonytalanság, pici félelem aggódás teljesen természetes dolog.Hisz az első aktus minden ember életében nagyon fontos dolog, meghatórózóvá válik a későbbi életére, szexualitására, tehát fontos, hogy arra mindketten felkészültek legyetek és elég türelemmel rendelkezzetek, ne kapkodjátok el!

Néhány jó tanács:

Kérdések az első nemi kapcsolatról

Az első közösülés ugyanolyan jelentőségű-e a fiúk és a lányok számára?

Ha az első kapcsolat kifejezetten fiatal korban létesül, a két főszereplő a történéseket hasonlóképpen fogja fel. Az esetek túlnyomó többségében a fiú eljut az orgazmusig, ugyanakkor ez messze nem igaz a fiatal nő esetében, aki első extázisát később, lehet hogy csak évek múltán fogja átélni. Egyébként, a nemi aktus során, hosszú távon a nő többet vállal, mint a férfi. Utóbbi, közvetlenül az aktus előtt sokkal jobban aggódik pillanatnyi teljesítményéért.

Milyen esetben félnek az ifjak az első nemi aktustól?

Főleg két esetben, egyik, amikor a barátaikkal beszélgetve arra gondolnak, hogy hím­vesszőjük nem megfelelő méretű, vagy a maszturbálási idejük túl rövid vagy éppen túl hosszú. A másik, amikor nem teljesen érzik otthon magukat a női anatómia terén, a szexualitással foglalkozó könyvek aprólékos áttanulmányozása ellenére sem. A szexuális tapasztalattal nem rendelkező fiúk aggodalma, a magukat nagyon tapasztaltnak ítélő társaik szerint nevetséges. A lényeg néhány szóban foglalható össze: hol van a csikló?

Hol van tehát a csikló?

Ez egyáltalán nem értelmetlen kérdés, hiszen egyrészt a csikló az a szerv, amely a női szexualitás kapujának kulcsa, másrészt azért, mert egészen kisméretű és furcsa­ mód sokkal messzebb helyezkedik el a vagina nyílásától, mint gondolnánk. Ha össze akarjuk hasonlítani a férfit és a nőt, s ha figyelembe vesszük, hogy a csikló a hímvessző megfelelője, elmondhatjuk, hogy annak a magasságában van, a hü velybemenet pedig a herezacskó szintjében található, azaz sokkal hátrább, a csikló mögött. De ha a fiatalember nem találná meg azonnal nem kell aggódnia: aki kiválasztotta őt, meg tudja mutatni neki, hogy hol van.

Mi történik, amikor egy lány elveszíti a szüzességét? Fáj-e olyankor?

A szűzhártya (hymen) egy kis rugalmas hártya, amely részben zárja a hüvely nyílását. Általában gyűrű alakú, nyílással a közepén. A hímvessző behatolásakor ez a hártya megrepedhet egy vagy több helyen, amely egy kis vérzéssel jár. A szűzhártya átszakadását, ha nem teljesen érzéketlen, csak enyhe fájdalom kíséri. Ami a fiatal lánynak fájdalmat okoz, az a hímvessző erőltetett bevezetése. Ha a partnere gyengéd, ha az előjáték elég hosszan tartó, és ebből eredően a hüvelynyílás megfelelően nedves, a hímvessző bevezetése gyakorlatilag fájdalommentesen történhet. Más szóval, minél nagyobb gyengédséggel és türelemmel közeledik partneréhez az ifjú, annál kellemesebb lesz első közösülésük. A rutintalanságot ügyetlenség kísérheti, de a szerelmesek együttműködése többé-kevésbé rövid idő alatt ki fogja ezt küszöbölni.

Igaz-e, hogy a fiatal lány szűz maradhat több aktus után is?

Igen, néha a szűzhártya annyira rugalmas, hogy a hímvessző bevezetése ellenére sem szakad át. A híres deflorációs vérzés egyáltalán nem törvényszerű.

Miért fájdalmasak néha az első közösülések a fiatal férfi elővigyázatossága ellenére?

Vagy szűzhártya-rendellenesség, vagy a partnerek tapasztalatlansága, tudatlansága miatt. A szűzhártya valóban lehet rostos (fibrózus) szerkezetű, egy szűk nyílással, ami miatt minden egyes alkalommal a behatolási kísérlet kínzó fájdalmat okoz. Egy hídszerű "hús" is lezárhatja a hüvelynyílást. A nőgyógyász, akihez ilyenkor fordulni szükséges, könnyedén kiszűri ezt a rendellenességet. Nem kell mást tennie, mint apró vágásokkal körben bemetszeni a hymenális gyűrűt, ezzel lehetővé téve a normális közösülést. Egy ennél is egyszerűbb műfogás: spekulumot vezetnek a hüvelybe, majd szétnyitás után hirtelen kihúzva, berepesztik a szűzhártyát. Nagyon ritkán válik szükségessé, hogy altatás­ban kelljen átvágni a szűzhártya gyeplőszerű elváltozását, mely elzárja a hüvelybemenetet. A második ok a hüvely ferde helyzetéből fakad, mely fel- és hátrafelé is terjed (lásd az ábrát). Ha a két szerelmes fekvő helyzetben van és a férfi a hímvesszőjét a hasfallal párhuzamosan próbálja bevezetni, vagy fordítva, ha a fiatal nő egy rossz mozdulattal szeméremtestét (vulva) hátrafelé mozdítja, a behatolás rendkívül nehézzé válik. Léteznek olyan párok, akik többévi együttlét után sem képesek elérni, hogy a hímvessző a hüvely teljes hosszában behatoljon. Érthető tehát hogy ez a művelet problémát okoz annak, aki először próbálkozik vele. A fiatal lány nem is mindig tud róla. Ahhoz, hogy a behatolás zökkenőmentes legyen, nem elég a combjait széttárnia, hanem meg is kell emelnie a hasa irányába.

Fájdalmas lehet-e a közösülés a fiatal férfiaknak?

Igen, ha a fityma bellemezének fékszerű bőrredője, a kantár (frenulum praeputii) túl rövid. Ebben az esetben a hímvessző nem marad egyenes, hanem merevedéskor lefelé íveltté válik. Behatoláskor a vagina körüli izmok a hímvesszőre kiegyenesítő hatást gyakorolnak. Emiatt a kantár feszülése fájdalmassá válik. Olykor ezek a fájdalmak csak átmenetiek, de gyakoribb eset az, amikor sebészi beavatkozással meg kell nyújtani a frenulumot a szexuális kapcsolatok normalizálása céljából. Néha ez az élettani sajátosság baleset okozója is lehet de nem mindig az első közösüléskor jelentkezik. Valójában, ha a mozgások hirtelenek, lévén kiegyenesített helyzetben a hímvessző, a kantárra nagy feszülési erő hat, és elszakadhat. A heves vérzés, mely egyidejű fájdalommal jelentkezik, a baleset bekövetkeztére utal, amely a fiatal pár­ ban pánikot kelthet. Néha a sebet rendbe kell hozni. Alkalmasint a sebésznek egy kis beavatkozással meg is kell nyújtania a kantárt. Ugyanakkor, ha a műtéti metszés rendben van, a sebgyógyulást meg kell várni az újabb közösülésig. Ez egytől két hétig terjed.

Gyakori-e a kudarc az első alkalommal?

Bizonyára nem, de semmiféle statisztika nem tud erre a rendkívül személyes és intim kér­ désre válaszolni. Ugyanakkor egy ilyen kudarcnak sokféle oka lehet. Először is a kételkedés, amely a szorongás forrása. A fiatal férfi megkérdőjelezi, hogy méltó lesz-e a feladatra. Már számtalanszor maszturbált, ismeri saját reakcióit, de ezek mind magányosan történtek. Ez a szorongó állapot adrenalin termelődését indukálja, amelynek bosszantó mellékhatásai lehetnek, ugyanis összehúzza az ereket és megakadályozza a vér beáramlását a hímvesszőbe. Minél jobban kételkedik magában az illető, annál kevésbé lesz erőteljes a merevedése. Egyébként a tudatlanság tovább rontja a helyzetet. Az is igaz, hogy a hímvessző a hüvelybe nem magától jut be. A fiút aggaszthatja az az érzés, hogy partnerének fájdalmat okozhat, és ez olyannyira zavarba hozhatja, hogy merevedése abbamarad. Ehhez a katasztrófasorozathoz tartozik a korai magömlés is, ami szinte a nemi izga­ lom kialakulásával egyszerre következik be, és azonnal a hímvessző petyhüdtségét idézi elő. Ezeket az apró kellemetlenségeket tragikusan fogják fel, olyannyira, hogy már az első közösülés után a megalázottság érzése és frusztráció vesz erőt a fiatalembereken. Pedig ezek nem súlyos problémák. A szexuális kapcsolatok általában többé-kevésbé sikeresek, még később is. Egy szerelmes fiatal lány elnéző és mindent megtesz, hogy visszaadja a fiú önbizalmát. Ha meg tapasztalatlan, akkor semmit sem fog észrevenni és élvezni fogja az intim pillanatot. Ha nagyon is tapasztalt, akkor viszont megtalálja a meg­ nyugtató és hatásos viselkedést. Hála a fiatal szervezet tartalékainak, az erekció gyorsan visszatér és bekövetkezik a második közösülés, a partnerek örömére. Létezik a kudarcnak egy másik jellemző oka is: a fiatal férfi attól való félelme, hogy végleg elkötelezi magát a lánnyal szemben. A fiatal lány gyakran már a távoli jövőt tervezgeti, ugyanakkor a fiú csak az elkövetkezendő pillanatra gondol. Ez a különbözőség a fiúnál leblokkolást idézhet elő.

Forrás: www.szexualitás.hu


2013.07.25. 12:16

Kedves Védőnő!
Azt szeretném kérdezni hogy a fiúnak az elő és utó élvezetétől( tehát nem attól amikor elélvez ) ezektől is teherbe lehet esni?
Köszönöm előre is a válaszát!!


Válasz:

Kedves Csajszi!

Kisebb az esélye a teherbeesésnek, ha csak az előváladék került a hüvelybe, azonban előfordulhat, hiszen ez is tartalmazhat hímivarsejteket. Mindenképp javaslom már az előjáték és az  utójáték során is az óvszer, vagy egyéb fogamzásgátló használatát!

Üdvözlettel: Védőnő


2013.05.15. 01:14
tabis csaj

Kedves Védőnő!

Antibiotikumot kell szednem egészen vasárnapig, de emellett fogamzásgátlót is szedek. Tudjuk a párommal, hogy belezavar a hatásába, de szombat-vasárnap kezdődik a menszeszem. Az lenne a kérdésem, hogy ha az antibiotikum kúra vasárnap befejeződik, és a vérzésem kb hétfő-kedd, max szerda környékén abbamarad, és úgyanúgy szedem tovább a fogamzásgátlót, akkor meddig kell várnunk az óvszer elhagyásáig? (tudjuk, hogy addig kiegészítő védekezés is kell, de gyakorlatilag az új ciklus kezdődik el, így elméletben már a menstruációm után se kellene óvszer) 


Válasz:

Kedves Tabis csaj!

Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, - ezek közül leginkább a penicillin-tartalmúak és a doxiciklin-, de minden antibiotikummal szemben jobb az óvatosság. A gyógyszer szedése alatt, illetve az azt követő héten mindenképpen indokolt a kiegészítő védekezés. (óvszer használata)

Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettákból a hormon a gyomorból a vérarámba kerül, ezt követően az epe kiválasztja és így kerül a bélrendszerbe –ez a folyamat a bél-máj körforgás. A bélbaktériumok segítségével újra felszívódik a tökéletes hatás elérése érdekében.

Az antibiotikumok azonban megzavarják a normál baktériumflórát, a jótékony baktériumok száma lecsökken, és nem tudják maradéktalanul ellátni feladatukat. Így kevesebb ösztrogén szívódik fel a szervezetben, ami nem feltétlenül elegendő a fogamzásgátló hatás eléréséhez.

A megoldás az lehet, ha az antibiotikum szedés ideje alatt és azután még egy hétig valamilyen más fogamzásgátló eszközt alkalmaznak, de ez alatt az idő alatt is folytatni kell a fogamzásgátló tabletta szedését. Ha közben elfogyna a 21 napra való tabletta, akkor nem kell 7 napos szünetet tartani a ciklusok között, mint általában, hanem rögtön utána el kell kezdeni egy újabb 21 tablettás ciklust.

Érdemes mindig tájékoztatni az antibiotikumot felíró orvost, a fogamzásgátló szedéséről, aki ennek függvényében olyan gyógyszert írhat fel, ami kevésbé befolyásolja a fogamzásgátló készítmények felszívódását.

Üdvözlettel: Védőnő


2013.02.28. 22:12
náthás zsuzsi

Tisztelt védőnő!

A barátom és én meg vagyunk fázva, valószínűleg nátha, kapar a torkunk, tüsszögünk, stb.

A kérdésem az, h ha kölcsönös orális szexben részesítjük egymást, akkor lehet-e vmilyen más szövődménye ott lent? (Más betegségünk nincs)

náthás zsuzsi


Válasz:

Kedves Náthás Zsuzsi!

Remélhetőleg nem lesz semmi következménye, ha „egyébként” egészségesek vagytok és a védekező rendszeretek elég erős. Ezt azonban nem lehet kategorikusan kijelenteni, hiszen nagyon sok minden befolyásolhatja egy fertőző betegség létrejöttét – egyéni, alkati tényezők… stb. -

A legtöbb szexuális úton terjedő fertőzés - beleértve a HIV-et, a herpeszt, a szifiliszt, a trippert, a HPV-t és a vírusos hepatitist - átadható orális úton. Fontos tudnunk, hogy az orális szex nem biztonságos szex, bár a nem kívánt terhesség kivédhető.

Egészséges emberek szájában is számtalan kórokozó található, ezek fele a nyelven, ami azt jelenti, hogy testünk „legfertőzöttebb” területe. (Ideális esetben azonban az immunrendszerünk megvéd attól, hogy ezektől megbetegedjünk.)

Természetesen nem feltételezhetjük, hogyha a nemi úton terjedő betegségek továbbadhatók szájon át, akkor ez visszafelé nem lehetséges. A szájban, torokban található kórokozók is fertőző forrást jelenthetnek.

Tehát:

  • Az orális szex nem biztonságos alternatívája a közösülésnek. Ha orálisan szexelsz, akkor is védekezned kell. Használj kondomot különben védtelen leszel a fertőzésekkel szemben.
  • Fontos, hogy csak olyan emberrel szexelj, akiben megbízol, aki egészséges.
  • Mindkét fél részére elengedhetetlen a maximális higiénés körültekintés.

Üdvözlettel: Védőnő


2011.06.03. 19:42

Anyajegyek a test bármely területén előfordulhatnak, így a herezacskón is. Többnyire ezek az elváltozások ártalmatlanok, azonban ha méretében, színében, állagában bármilyen változás következik be, akkor mindenképp szakorvoshoz kell fordulni. Bőrgyógyász nagyon egyszerű és fájdalommentes vizsgálati módszerrel könnyedén ki tudja zárni, hogy adott esetben kóros az elváltozás vagy sem.

Üdvözlettel: Védőnő


2011.06.01 15:09
srác

„ Tisztelt védőnő!

az nagy baj, ha a herezacskómon anyajegy van?


2011.06.01. 15:09
srác

Tisztelt védőnő!

az nagy baj, ha a herezacskómon anyajegy van?


2011.03.15. 13:47
Batyu

Kedves Védőnő!

23 éves férfi vagyok és már a kezdetek óta "fecske" alsónadrágot hordok. Tudom, hogy gyakorlatilag mindenki boxert hord, de remélem,hogy csak divatból. A kérdés az, hogy okoz-e vmilyen károsodást a herékben, illetve a későbbi nemzésképességben az, hogy én ilyen alsónadrágot hordok?


Válasz:

Kedves Batyu!

Természetes nem befolyásolja a nemzőképességet a "fecske", ha megfelelő méretű!  A lényeg, hogy ne szorítson!

Üdvözlettel: Védőnő


2011.03.01. 13:48
VÉDŐNŐ

Kedves Anami30!

A gyermekünk táplálása mindig izgalmakat, problámákat rejthet magába. Úgy gondolom, hogy gyermeke mivel 8 hónapos a hozzátáplálás nem jelenthet gondot. Előfordul, hogy a gyógyszerek hatására vagy egyéb okok miatt is megváltozhat az anyatej íze és ezt a baba nem fogadja szívese, vagy csak a szopástól való eltávolodás jelent problémát. Mindenképpen továbbra is probálkozzon a szoptatással, helyes táplálkozással. Maga a tej mennyisége is növekedhet, ha a szoptatás rendszeres, vagy esetleg rendszeres fejéssel is növelhető. Az is lehetséges, hogya betegsége okozta izgalmak is csökkentették a tej mennyiségét. A hozzátáplálálás megoldás lehet, de a tápszer sem okoz semmilyen elváltozást vagy egyéb kötzhiedelemben elterjedt dolgot. Mindenképpen kérje a védőnője vagy gyermekorvosa segítségét.

Sok sikert és jó egészséget kívánok!

VÉDŐNŐ


2011.02.27. 20:45

Tisztelt Védőnő

Nyolc hónapos kislányom csodálatosan napi hat alkalommal szopott a hozzátáplálás ellenére. A súlya szépen gyarapodott. Néhány napja súlyosan megbetegedtem a lázamat csak infúziós kezeléssel lehetett csillapítani több napon keresztül. Fejtem ugyan,de a a tej mennyisége annak ellenére csökkenni kezdett, hogy most már csak hőemelkedésem van. Bioparoxot és Panadolt szedtem. Mióta beteg vagyok a tejet nem fogadja szívesen. A kérdésem az, hogy visszahozható-e a korábbi tejmennyiség. Felkelthető-e újra a szopás iránti érdeklődése. Aggódom, mert semmi esetre sem adok tápszert a gyermeknek. Fedezi a táplálék szükségletét a zöldség, gyümölcs, hús egy esetleges elapadás esetén?
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel


2011.02.21. 16:57

Tisztelt védőnő!

Nem lehet megoldani, hogy úgy kérdezzek, hogy ne legyen látható másoknak? Sokkal ,,égőbb'' problémám van annál hogy leírjam csak így. :S


2011.02.15. 08:57
VÉDŐNŐ

Kedves Gyerek!

A problémád teljesen természetes dolognak tűnik. A serdülőkor során a szervezet számos változáson megy át. A lányok általában 10–11 év táján kezdenek változni, fejlődni, de ettől egyéni eltérés lehetséges. Először a bimbóudvar emelkedik elő a bimbóval együtt, majd a mell is nagyobbodni kezd. Idővel a bimbóudvar belesimul a mell szintjébe. A felnőttkorra jellemző forma két-három év alatt alakul ki. A mellek fejlődése gyakorta nem egyidejűleg történik, sőt fájdalommal is járhat. A bimbóudvar alatt növekedő mirigyek feszülése okozhat fájdalmat.

Ez főleg akkor szokott ijedtséget okozni, ha csak az egyik oldalon látható-érezhető a növekedés. Az aszimmetriának jelentősége nincs, néhány hónap késéssel a másik oldal fejlődése is megkezdődik. A mell egy-két évvel előbb kezd fejlődni, mint a szeméremszőrzet. Az első vérzés csak újabb egy-két év múlva – a hónaljszőrzet megjelenésével azonos időben – várható. A bimbóudvar szélén látható apró kiemelkedések voltaképpen nem működő, kicsiny tejmirigyecskék. A bimbóudvar alatt húzódik az igazi tejmirigy, amely körkörösen elhelyezkedő lebenykékből áll. A lebenykékből – akár a fák gyökerei – vékony, majd egyre nagyobb csövecskék vezetnek a mellbimbó felé. A mirigyek és a tejjáratok zsírba vannak ágyazva. Az itt lévő zsír mennyisége ugyanúgy változhat, mint a test bármely pontján. Közvetlenül a bőr alatt szívós, szalagszerűen lefutó, teherbíró kötőszövet található, amolyan természetadta melltartó. Ezeket a mirigyeket kis csomóknak érzékelhetjük, amelyeket ki tudunk tapintani. Ha már van menstruációs ciklus akkor a második felében a mell teltebb, feszesebb, mirigyesebb tapintatú, gyakran érzékenyebb is. A változás azért következik be, mert ilyenkor bővebb a mell vérellátás, megnagyobbodnak a tejmirigy sejtjei, kitágulnak a tejjáratok, folyadék halmozódik fel a kötőszövetben.

Beszéj édesanyáddal, biztosan tud neked segítséget nyújtani!!

VÉDŐNŐ


2011.02.13. 10:33
gyerek

 Kedves védőnő!

13 éves vagyok a jobb mellem nyomásra fáj és egy picit nagyobb mint a másik.Olyan érzés mintha lenne valami a bőr alatt.

Köszönöm.


2011.01.25. 10:36
VÉDŐNŐ

Kedves Brigi!

A szép haj olyan mit egy koronaékszer. Megfelelő ápolással gyönyörű hajat viselhetünk, amely a megjelenésünket kifejezetten előnyösen befolyásolja. A helyes hajápolás a mosással kezdődik. A túl sok sampon alkalmazása a leggyakoribb hiba, amely lerakódik és korpásodást okozhat. Válasszunk hajtípusunknak megfelelő különösen kímélő sampont. Csak lúgmentes, semleges, esetleg enyhén savas sampont használjunk, mely nem roncsolja a hajat és megőrzi a fejbőr savas köpenyét. Ma már kaphatók természetes alapanyagú termékek, melyeket a haj állapotának megfelelő különböző, nagy hatékonyságú gyógynövény-, illetve növényi kivonatokkal egészítenek ki. A hajápolók elsősorban növényi fehérjét, pantenolt és megfelelően ápoló hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gondoskodnak arról, hogy a külső pikkelyréteg ne tapadjon a hajtőhöz, így a haj szépen csillogó, jó fogású, könnyen fésülhető és formázható lesz. Vannak olyan hajápolók, melyek elsősorban megelőző védelmet nyújtanak a haj számára: ilyenek az intenzív ápoló hajpakolások az igénybe vett hajra. Kúraszerű használatukkal minden hajmosás után jobban fésülhetővé válik a haj, hatásuk tartós és intenzív. A kondicionáló összetevők mellett elsősorban az ápoló növényi zsíranyagok azok, melyek a hajat újra puhává, rugalmassá és fénylővé teszik. A hajpakolások hatása tartósabb, 3-4 hajmosást is kibírnak. A pakolást legalább 10 percig kell a hajon hagyni. A meleg növeli a regeneráló hatást. A hatóidő letelte után alaposan öblítsük le, mivel a maradványai nehézzé teszik a hajat.

HAJMOSÁS UTÁN: A nedves haj különösen érzékeny a mechanikus behatásokra. Ezért nagyon óvatosan kell vele bánni, tehát sosem szabad túl erősen dörzsölni a törölközővel. Mosás és öblítés után a hajat gyengén nyomkodjuk ki, majd tegyünk rá meleg törölközőt. A törölköző felszívja a nedvesség nagy részét, tehát nem szükséges dörzsölni. Utána ritka fogú fésűvel óvatosan fésüljük át hajunkat. A fésülést a hajvégeknél kezdjük és fokozatosan haladjunk felfelé a fejbőrig, különösen hosszú haj esetén. Nagyon fontos, hogy a fésű és a kefe felszíne sima legyen, mert így nem roncsolja a hajat. A hajszárítóval ne fújjunk túl forró levegőt hajunkra és túl nedves hajhoz se használjuk. Az alacsonyabb hőmérséklet kíméletesebb a haj és a fejbőr számára is.
Gyógynövényeket is használhatunk: csalán (korpaképződés és hajhullás ellen), vadgesztenye(elsősorban a száraz hajra), kamilla (erősíti a haj szerkezetét), Bojtorján: (hajhullás és száraz fejbőr ellen) használatos. A citromlé jó bőrápolószer, mandula-, vagy avokádóolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást. Legalább nyolc-hetente vágassuk a hajunkat, hogy visszanyerje a formáját, és ne legyen töredezett a vége!
A vitamin hajhullás ellen nagyon sokat segíthet. Ezek fogyasztásával sokat tehetünk a hajhullás megelőzéséért, ugyanakkor bizonyos vitaminok túladagolása esetén éppen hajhullás lehet a nem kívánt következmény.
A B-vitaminok egyes fajtái a bőr, valamint a hajhagymák esetében végbemenő anyagcsere során játszanak meghatározó szerepet: erősebbé, kevésbé törékennyé teszik a hajat, emellett csökkentik a korpásodás mértékét, bizonyos fokú védettséget jelenthetnek a hajhullással szemben és az őszülést is képesek bizonyos mértékig késleltetni. B-vitaminban megtalálható biotin által egészségesebbé válhat a haj, és ez az anyag a körmöket is erősíti. Biotinhiány esetében a haj és szőrzet kihullása mellett a körmök töredezetté válása és bőrgyulladás jelentkezhet. Bőséges forrás a máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék, spenót, banán, élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.
 
Szép hajat!     Védőnő

2011.01.21. 06:16
Brigi

Kedves Védőnő! Az a kérdésem lenne,hogy hogyan tudom a hajamat egészségesebbé tenni? Milyen vitaminra van szüksége a hajnak, és ezek a vitaminok milyen ételekben taalálhatóak meg?


2010.12.31. 10:48
VÉDŐNŐ

BUÉK!


2010.12.23. 08:41
VÉDŐNŐ

BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

VÉDŐNŐ


[192-173] [172-153] [152-133] [132-113] [112-93] [92-73] [72-53] [52-33] [32-13] [12-1] [Archívum]

 
 
Döntsd el!
Lezárt szavazások
 
Válassz!
Lezárt szavazások
 
 
Olvasási nehézség?
 
Írj helyesen!
 
számláló
Indulás: 2006-02-19
 
Linkgyűjtemény
 
 
Tartalom

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!